
Bestel nu de graslandgebruikskalender voor het behalen van een maximale ruwvoerbenutting van eigen land.
Bestel nu de graslandgebruikskalender voor het behalen van een maximale ruwvoerbenutting van eigen land.
Winterbeweiding met schapen is goed voor de graszode en de dieren ruimen het lange gras op. De kans op uitwinteren wordt daarmee kleiner. Wanneer echter de schapen te lang blijven lopen gaat dit ten koste van de eerste snede zo bleek uit onderzoek op de Waiboerhoeve in de negentiger jaren. Te laat uitscharen kan een groeivertraging opleveren van zo’n 14 dagen.
Vlinderbloemigen en in het bijzonder luzerne staat als gevolg van de nieuwe GLB en de hoge kunstmestprijzen volop in belangstelling. Luzerne bindt stikstof uit de lucht en is droogtetolerant vanwege zijn diepe beworteling.
Door de vele regen van afgelopen tijd zie je op verschillende plaatsen plassen op het land. Bij een goede ontwatering zijn deze plassen binnen een dag weer van het land. Wanneer de bodem echter verdicht is zal het water onvoldoende snel de grond in zakken, waardoor plassen en natte plekken ontstaan. Waar het water te lang blijft staan wordt de bodem zuurstofarm en sterft het wortelstelsel af. Dit leidt tot groeivertraging in het groeiseizoen
April begon met sneeuw en kou. Daarna kwam de grasgroei goed op gang waardoor er op veel plaatsen de koeien half april naar buiten gingen. Door het grote aantal zonuren en de nog relatief koude nachten kende het voorjaar geen echte groeispurt in grasgroei en was het suikergehalte van het gras aan het begin van het seizoen hoog.
Agrifirm wil graag een bijdrage leveren aan een verantwoorde voedselketen voor toekomstige generaties. Daarbij hoort ook een verantwoord gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Daarbij hoort ook het verantwoord gebruik van Glyfosaat. Ondanks het feit dat Glyfosaat als veilig is beoordeeld door Ctgb is momenteel veel maatschappelijke en politieke onrust over het gebruik van dit middel.
In deze video doet ruwvoeradviseur Leo Tjoonk van Agrifirm een ruwvoercheck op het bedrijf van melkveehouder Matthijs Spithoven in ‘t Goy.
In tegenstelling tot het voorjaar van 2021 wat zeer koud en nat was, was het voorjaar van 2022 juist zeer zonnig en droog. De zon was deze lente veelvuldig van de partij en dat resulteerde in de op één na zonnigste lente ooit. Het aantal zonuren kwam uit op 730 uur tegen 566 normaal. Ook was de lente droog. Gemiddeld over het land viel 106 mm tegen 154 normaal. Daarmee staat de lente van 2022 in de top-20 van droogste lentemaanden ooit gemeten.
Nog steeds is de voederwaarde van het herfstgras van uitzonderlijke kwaliteit. Gemiddeld kwam de voederwaarde van het gras uit op 975 VEM, 240 gram ruw eiwit en 130 gram suikers per kg droge stof. Vooral het suikergehalte was de afgelopen dagen als gevolg van het zonnige weer gestegen. Met de regen van de afgelopen dagen de zal het suikergehalte naar verwachting licht dalen. Het eiwitgehalte blijft hoog.
De maisoogst is achter de rug en momenteel worden de laatste kuilen ingestuurd voor voederwaardeonderzoek. Wanneer we terugkijken op het afgelopen seizoen blijkt dat de droogte ook dit jaar grote invloed heeft gehad.
Het weidegras bevat veel energie en eiwit. Gemiddeld kwam de voederwaarde afgelopen week uit op 995 VEM, 265 gram ruw eiwit en 80 gram suikers per kg droge stof. Met deze voederwaarde is het gras een prima aanvulling in rantsoenen waar een eiwitaanvulling nodig is. Met 1,5 tot 2 kg ds uit gras kan momenteel een kg raap of soja in het rantsoen worden bespaard. Dit scheelt niet alleen in kostprijs van het rantsoen, maar ook het aandeel “eiwit van eigen land” stijgt daarmee.
Dankzij het mooie weer groeit het weidegras nog steeds. Het gras wat er staat is van prima kwaliteit met een zeer hoog eiwitgehalte. Gemiddeld kwam de voederwaarde afgelopen week uit op 990 VEM, 265 gram ruw eiwit en 70 gram suikers per kg droge stof.