Zonder stikstof geen grasgroei

8 oktober 2024

Door de commotie rondom stikstof wordt soms vergeten dat stikstof een van de belangrijkste elementen is voor de grasproductie. Het bevordert de vegetatieve ontwikkeling van gras door uitstoeling te stimuleren en zorgt voor veel en grote bladeren. Dit effect ontstaat door de invloed van stikstof op de productie van groeihormonen in de plant, zoals cytokinine, dat verantwoordelijk is voor celdeling. Bij een stikstoftekort groeit de plant langzaam, drogen de oudste bladeren uit en blijven de jonge bladeren klein. Tegelijkertijd verkleuren de bladeren geel door een verstoring van de opbouw van bladgroen. Hierdoor neemt ook de zodedichtheid af, wat leidt tot toenemende onkruidgroei.

Stikstof is mobiel in de plant, waardoor een tekort het eerst zichtbaar wordt aan de geelkleuring van de oudste bladeren. Een stikstoftekort vergroot de kans op plantenziekten, zoals kroonroest.

Inzicht in stikstofbodemoverschot

Veelal is het niet een tekort aan stikstof dat het probleem vormt, maar een overschot. Een overschot aan stikstof ontstaat wanneer er meer bemest wordt dan het gras kan opnemen. Als de stikstofgift hoger is dan wat het gras kan verwerken, kan de stikstof gemakkelijk uitspoelen. Bij het bemesten is het belangrijk om niet alleen naar de hoeveelheid meststof te kijken, maar ook naar het juiste tijdstip en de juiste verdeling in de seizoenen. Het kengetal stikstofbodemoverschot, dat in de Kringloopwijzer wordt weergegeven, geeft inzicht in de hoeveelheid stikstof die voor bemesting is gebruikt, minus de hoeveelheid stikstof die van het land wordt geoogst. Dit kengetal biedt dus inzicht in de overschot.

Daarnaast zijn factoren zoals grondsoort, het aandeel klavers, droge stofopbrengst en ruw eiwit in het gras belangrijke graadmeters om te begrijpen waar dit overschot vandaan komt. Inzicht hierin biedt de mogelijkheid om bij te sturen en zo te besparen, zowel door efficiëntere bemesting als door de aankoop van kunstmest.

MEer weten?

Neem contact op met de Agrifirm-adviseur in jouw regio of bel onze klantenservice. Regio Noord: T 088 488 29 70 of regio Zuid: T 088 488 29 72 voor meer informatie.

Andere ruwvoer+ nieuws artikelen