Tips voor het optimaal inkuilen van mais

5 September 2024

Meer melk uit ruwvoer is nog steeds de voordeligste manier om de voerkosten in de hand te houden, omdat de voederwaarde in de kuil niet hoeft te worden aangekocht. Gezien de groeiomstandigheden van het afgelopen jaar belooft de maïs oogst een uitdaging te worden met grote kwaliteitsverschillen. Het voorkomen van broei speelt hierbij een belangrijke rol. Hier zijn enkele tips voor het aanleggen van een goede snijmaiskuil:

  1. Zorg ervoor dat het erf en de kuilplaat schoon zijn, en dat je kuilfolie, onderfolie en inkuilmiddelen bij de hand hebt.
  2. Houd een voersnelheid aan van minimaal 1,5 meter per week. Dit betekent dat de totale kuillengte minimaal 78 meter moet zijn, eventueel verdeeld over meerdere kuilen. Als je in de zomer minder snijmaïs voert, is het verstandig om de kuil minder hoog te maken om de voersnelheid te behouden.
  3. Verdeel de snijmaïs bij het inkuilen over de hele lengte van de kuil en doe dit in dunne laagjes (maximaal 10 cm). Dit bevordert een gelijkmatige aanrijding en een uniformer product wat betreft voederwaarde.
  4. Besteed voldoende tijd aan het aanrijden van de kuil en dek deze af met een laagje zand of grond om zuurstofintreding te voorkomen.
  5. Gebruik een inkuilmiddel. Ecocorn, Ecocool en Da Ecostable zijn effectieve inkuilmiddelen om broei te voorkomen. Klik hier voor meer info over inkuilmiddelen voor snijmais.
  6. Laat de kuil, nadat deze voldoende is aangedrukt en dicht is gemaakt, minimaal 4 weken gesloten om ervoor te zorgen dat de kuil stabiel is. Bij gebruik van Ecocool is het advies om de kuil minimaal 6 weken gesloten te houden.
  7. Bepaal zorgvuldig het oogstmoment en kies de juiste haklengte.

Andere ruwvoer+ nieuws artikelen