Eindelijk regen, niet voldoende

9 September 2022

Grasgroei: eindelijk regen maar nog niet voldoende

Eindelijk regen! We hebben er lang op moeten wachten, maar eindelijk kwam dan toch de neerslag. Vooral in de westelijke helft van ons land is er zoveel regen gevallen dat de grasgroei daarmee weer op gang kan komen. In de oostelijk helft is er wel regen gevallen, maar nog niet voldoende. Hopelijk dat daar de komende dagen ook nog neerslag van betekenis komt.

Gemiddeld kwam de grasgroei deze week uit op 19 kg ds/ha/dag. Ook de komende week zal de grasgroei nog laag zijn.

Lage VEM in het gras

Opnieuw is de energiewaarde in het weidegras gedaald. Gemiddeld bevat het gras deze week nog maar 890 VEM, 210 g ruw eiwit en 90 g suikers. Daarbij valt op dat zowel het ruw eiwit en het suikergehalte van het gras vergelijkbaar zijn met vorig jaar. Dit in tegenstelling tot de VEM in het gras.

Schoonmaaien en opnieuw beginnen

Op de verdroogde percelen met dor gras is het advies om de percelen schoon te maaien. Daarmee stimuleer je de grasgroei omdat de grasplant dan energie uit de wortels haalt voor de groei.

Andere ruwvoer+ nieuws artikelen