Maaimonitor: grasgroei gestegen

1 July 2022

Vorige week is de grasgroei op de maaipercelen licht gestegen naar gemiddeld zo’n 115 kg drogestof per hectare per dag. Daarmee kwam de groei uit op bijna 800 kg in de afgelopen week. Dit is vergelijkbaar met vorig jaar.

Maai op tijd de derde snede

Veel veehouders hebben een begin gemaakt met het inkuilen van de derde snede. Zeker op de percelen waar begin juni de tweede snede is geoogst, is het advies om niet te lang meer te wachten. Uit de grasmonitor blijkt dat de verteerbaarheid van de celwanden terugloopt. Hierdoor daalt ook de VEM in het gras. Niet alleen vanwege de voederwaarde is het advies om op tijd te maaien. Ook het ruw eiwitgehalte in het gras is niet hoog. Dit komt mede omdat op veel percelen krap bemest is.

Goede weersomstandigheden om komende week in te kuilen

De weersvoorspelling voor komende week is gematigd en overwegend droog zomerweer met geregeld zon en middagtemperaturen rond 21°C. Op langere termijn is de verwachting dat daar weinig verandering optreedt. De kans op een overgang naar (zeer) warm zomerweer is circa 20%. Prima omstandigheden dus om je derde snee binnen te halen.

Neerslagtekort in het oosten

Ondanks de neerslag van afgelopen week is het vooral in het oosten en noordoosten van Nederland nog steeds erg droog. Door vochttekort loopt de groei terug en heeft de plant ook moeite om de voedingsstoffen, zoals stikstof op te nemen. Dit heeft ook gevolgen voor de kwaliteit. Het eiwitgehalte is daar waar de droogte toeslaat aan de lage kant. Ook hiervoor geldt: bij voorkeur snel maaien.

Andere ruwvoer+ nieuws artikelen