12-05| Maaimonitor: laag eiwit, veel suiker

De afgelopen twee weken is het ruw eiwitgehalte in vers gras snel gedaald. Op veel bedrijven komt het nauwelijks boven de 150 gram ruw eiwit per kg drogestof uit. Daar waar het gras nog staat is het zelfs nog lager, zo laat de maaimonitor deze week zien. Het suikergehalte daarentegen is extreem hoog, met waarden van meer dan 250 gram suikers per kg drogestof.

verwachting: smakelijke kuilen met hoge verteringssnelheid

De verteerbaarheid van het gras is nog steeds hoog, vrijwel overal ruim boven de 82%. In combinatie met het hoge suikergehalte krijg je nu dus zeer smakelijke kuilen. Bij de rantsoenberekening is straks de verteringssnelheid en het lage ruw eiwit een aandachtspunt.

Bladmassa geeft hogere groei

Vorige week is de grasgroei op de maaipercelen dankzij de toename aan bladmassa en daarmee de fotosynthese gestegen naar gemiddeld 121 kg drogestof per hectare per dag. Daarmee kwam de groei afgelopen week uit op zo’n 850 kg droge stof per hectare. Volgende week ligt dit waarschijnlijk lager, omdat de meeste percelen zijn gemaaid.

Wel of niet maaien?

Heb je nog niet gemaaid? Het advies is om dan niet langer te wachten en toch te maaien. Ook al staat er nog niet voldoende gras en zet de beperkte hoeveelheid neerslag geen zoden aan de dijk. Vanwege het warme weer en het gras dat er staat neemt de verdamping snel toe. Het eiwitgehalte daalt hard, dat betekent een lager aandeel eiwit van eigen land.

Na vier weken weer maaien

De percelen die afgelopen week gemaaid zijn laten een prima hergroei zien. Dat betekent dat er ondanks de droge omstandigheden nog vocht in de ondergrond zit. De verwachting is dat je deze percelen met 4 weken weer kunt maaien. Het voordeel daarvan is dat vrijwel alle grasrassen dan in bloeitijd zitten en je de bloei er in één snede uitmaait.

Andere ruwvoer+ nieuws artikelen