Grasland vernieuwen of doorzaaien?

Oogsten en bewaren

Goed ruwvoer van eigen bodem levert geld op. Daarvan is iedereen wel doordrongen, maar elk jaar weer is het een uitdaging om goed ruwvoer te winnen. Niet alleen de weersomstandigheden en de bemesting spelen daarbij een belangrijke rol. Ook de botanische samenstelling van de grasmat is daarop van invloed. En juist daar kun je als veehouder  invloed op uitoefenen door tijdig je grasland te beoordelen en daar waar nodig bij te sturen. 

Let bij het beoordelen van het grasland op zodedichtheid, onkruiddruk en afwatering. Lang niet altijd is herinzaaien noodzakelijk, ook met regelmatig doorzaaien kun je het grassenbestand binnen je percelen op peil te brengen.

In onderstaande tabel staat de waardering en wat je vervolgens het beste kunt doen:

Een overzicht van goede en matige grassoorten:

  • Goede grassoorten: Engels raaigras, Timothee, Beemdlangbloem, Festulolium
  • Matige grassoorten: Veldbeemd, Ruwbeemd, Kropaar, Kweek
  • Slechte grassoorten: Straatgras, Roodzwenk, Struisgras, Vossenstaart

DairyGras®mengsels voor een optimale ruwvoerpositie

Op basis van onderzoek en praktijkervaringen kiest Agrifirm de beste rassen uit de top van de CSAR-lijst en mengen dit tot een passend grasmengsel, afgestemd op de diverse gebruiksdoelen. Welke grassen en vlinderbloemige gewassen zoals klavers en kruiden het beste bij jouw management passen, vind je eenvoudig in deze productfolder.

Graszaad bestellen

Je kunt je gras-, klaver en kruidenmengsels bestellen via je adviseur of Klantenservice. Graag helpen onze adviseurs je bij het maken van de juiste keuze en gaan graag samen met  jou de wei in om je strategie te bepalen. Neem gerust contact op met de Agrifirm-adviseur in jouw regio of bel Klantenservice regio Noord T 088 488 29 70 of regio Zuid T 088 488 29 72.

Andere ruwvoer+ kennisbank artikelen