Hoeveel ammoniak bevat jouw voorjaarskuil?

Ammoniak is een indicator van het conserveringsproces. Een goede conservering, waarbij de kuil snel verzuurt, remt de groei van ongewenste bacteriën en voorkomt eiwitafbraak tot ammoniak. Een hoge NH3-fractie (>10%) geeft aan dat tijdens het inkuilproces de conservering niet optimaal is verlopen, wat kan leiden tot een verminderde smakelijkheid en lagere voederwaarde.

Bij een hoge ammoniakwaarde in de kuil hebben de melkzuurbacteriën de strijd tegen de boterzuur- en andere bacteriën verloren. Dit kan meerdere oorzaken hebben. De meest voorkomende zijn: onvoldoende luchtdicht afgesloten, een suikertekort of een langdurige buffering van melkzuur door een grote hoeveelheid eiwit in de kuil. Ook ammoniak neutraliseert zuur.

Een snelle en efficiënte fermentatie is essentieel voor een stabiele kuil met maximale voederwaarde. Melkzuurbacteriën spelen hierbij een grote rol, vooral bij vochtige kuilen. Door een inkuilmiddel zoals Ecosyl toe te voegen, versnel je de conservering en blijft de kuil langer stabiel. Onderzoek toont aan dat melkkoeien gemiddeld 1,2 kg méér melk per dag produceren uit kuilen waarin Ecosyl is toegepast. Een klein detail met een groot effect op je melkproductie én rendement.

Klik hier voor tips voor een goed inkuilresultaat

Andere ruwvoer+ nieuws artikelen

Agrifirm Ruwvoer
Privacyoverzicht

Deze site maakt gebruik van cookies, zodat wij je de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser en voert functies uit zoals het herkennen wanneer je terugkeert naar onze site en helpt ons team om te begrijpen welke delen van de site je het meest interessant en nuttig vindt.