Zaaitips voor kruidenrijke mengsels

Gewas en verzorging

Dit artikel bevat tips voor een mooie, kruidenrijke grasmat.

Algemene tips:

  • Voorkeur voor inzaaien bij graslandvernieuwing in het najaar. Doorzaaien kan, maar geeft aanmerkelijk minder slagingskans;
  • Kruiden hebben een hogere kiemingstemperatuur dan gras;
  • Je verliest kruiden door een chemische onkruidbestrijding. Een mechanische onkruidbestrijding heeft daarom de voorkeur;
  • Pas de beweidingsduur en intensiteit van weiden af op het kruidenbestand;
  • Percelen met kruiden kunnen worden beweid, maar stem de beweidingsduur en intensiteit hierop af;
  • Kruiden in maaipercelen zaaien is ook een mogelijkheid.

Inzaai tips:

  • Wacht op voldoende vocht, zodat er goede grondbewerking mogelijk is;
  • Zaai niet meer door als de nachttemperatuur blijvend onder de 10 graden zakt;
  • Met frezen of kopeggen de zode kapot maken. De zodedelen mogen max 5 cm groot zijn;
  • Zorg voor een homogeen aangedrukt zaaibed;
  • Aandrukken, bijvoorbeeld met een cambridgerol, zeker wanneer de grond nog vrij droog is. Pas dan wel op voor verslemping;
  • Zaai op een gemiddelde diepte van twee keer de zaadlengte. Meestal is dat 12-15 mm.

Maai- en conserveringtips:

  • Maai 2,5 tot 4 ton per ha, per snede om de voedingswaarde te behouden;
  • Maai met een kneuzer vanwege de holle steel van de kruiden om zo de kans op schimmels te verkleinen;
  • Schud in droge periodes zo min mogelijk om te voorkomen dat het voedingsrijke blad achterblijft;
  • Een goed geconserveerde kuil met kruiden wordt prima gegeten.

Wil je meer tips over het zaaien van kruidenrijke mengsels? Neem dan contact op met je Agrifirm-adviseur.

Andere ruwvoer+ kennisbank artikelen

Agrifirm Ruwvoer
Privacyoverzicht

Deze site maakt gebruik van cookies, zodat wij je de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser en voert functies uit zoals het herkennen wanneer je terugkeert naar onze site en helpt ons team om te begrijpen welke delen van de site je het meest interessant en nuttig vindt.