Ga zorgvuldig om met kuilen die ‘bol’ staan

20 June 2024

Er komen diverse meldingen binnen over gasvorming waarbij het plastic kort na het afdekken bol gaat staan. Soms wordt er zoveel gas gevormd dat het plastic zo bol staat dat “aftappen” noodzakelijk is. Tijdens het inkuilproces worden suikers omgezet in zuren. Bij dit proces komt CO2 (koolzuurgas) vrij. Dit is een kleurloos, niet giftig gas. Als de kuil goed is afgedekt, kan dit gas nergens heen, waardoor er spanning op het plastic ontstaat.

Nitreuze dampen: geel/bruine kleur

Bij een traag verlopend inkuilproces kan er naast koolzuurgas ook een nitreuze damp ontstaan. Dit proces treedt op bij graskuilen die veel onbestendig eiwit bevatten en weinig suikers. Nitreuze damp is te herkennen aan de bruin/gele kleur en is zeer giftig! Wees dus voorzichtig.

Voorzichtig met aftappen

Nitreuze dampen kunnen de slijmvliezen en longen aantasten en de huid verbranden. Dit geldt ook voor dieren. Daarnaast beschadigen ze alle planten die in aanraking komen met dit gas. Neem dit mee in de afweging waar u het gas bij de kuil aftapt. Aangezien het een zwaar gas is, kunt u het beste voorzichtig een plastic buis onder het zeil leggen waardoor het gas kan ontsnappen. Zorg ervoor dat de lichaamsdelen bedekt zijn om verbranding te voorkomen.

Hoewel de gassen giftig zijn, kan de kuil gewoon gevoerd worden aan het vee. De zijkanten van de kuil zijn vaak oranjebruin verkleurd, maar dit vormt geen gevaar voor de diergezondheid.

Andere ruwvoer+ nieuws artikelen