Zetmeelgehalte in snijmais is mede afhankelijk van borium

4 December 2023

Een goede boriumvoorziening zorgt, naast het creëren van stevigheid van het gewas, voor een goede wortelontwikkeling, een optimale fosforopname én een goede vruchtzetting.  Een gebrek aan borium zie je dan ook vooral terug in een slechte kolfontwikkeling en in de korrelzetting.

Bemesting

Een boriumbemesting is afhankelijk van de boriumtoestand van de bodem. Borium kan echter makkelijk uitspoelen. Hierdoor kan er een boriumgebrek ontstaan. Het bemestingsadvies voor borium is afhankelijk van de bodemtoestand. Grondonderzoek kan je hierbij helpen. Kleigronden met meer dan 5% organische stof bevatten over het algemeen meer dan voldoende borium.

Drijfmest bevat ook borium. Doordat er de laatste jaren steeds minder drijfmest naar het maisland gaat neemt hierdoor ook de boriumbemesting af. Een aanvullende gift met Maismest is dan ook in veel gevallen noodzakelijk. Maismest bevat niet alleen borium, maar ook zwavel en een nitrificatieremmer. Hierdoor kun je de uitspoeling van stikstof voorkomen.

Waarom kies je voor maismest?

  • De stikstof in Maismest bestaat voor 66% uit ammonium. Ammonium heeft een pH verlagende werking. Dit betekent dat de bodem rondom de korrels zuurder wordt waardoor fosfaat gemakkelijker beschikbaar komt voor de plant;
  • De nitrificatieremmer voorkomt N-uitspoeling;
  • Zwavel zorgt voor opbrengstverhoging;
  • Borium verhoogt de zetmeelopbrengst door een betere bevruchting van de kolf.

Andere ruwvoer+ nieuws artikelen