Plassen op het land, wat doe je er aan?

10 November 2023

Door de vele regen van afgelopen tijd zie je op verschillende plaatsen plassen op het land. Bij een goede ontwatering zijn deze plassen binnen een dag weer van het land. Wanneer de bodem verdicht is zal het water te langzaam zakken, waardoor er plassen en natte plekken ontstaan. Plassen op het land hebben een negatief effect op het bodemleven en de structuur van de grond. Waar het water te lang blijft staan wordt de bodem zuurstofarm én sterft het wortelstelsel af. Dit leidt tot groeivertraging in het groeiseizoen.

De plekken waar in natte periodes water staat kunnen in de zomer verdrogen, omdat het wortelstelsel niet diep genoeg gaat om het water uit de diepere lagen te benutten. Daarnaast is op de natte plekken het bodemleven inactief. Hierdoor kan natuurlijk herstel van de waterinfiltratie uit blijven.

Op de percelen waar langere tijd plassen staan is het advies om op korte termijn een sleuf te graven, zodat het water snel afgevoerd kan worden.

Andere ruwvoer+ nieuws artikelen