Jaaroverzicht snijmaisteelt 2023

8 November 2023

De maisoogst is achter de rug en de laatste kuilen worden ingestuurd voor voederwaardeonderzoek. Wanneer we terugkijken op het afgelopen seizoen blijkt dat de weersomstandigheden tijdens het zaaien van de mais van grote invloed zijn geweest op het verdere verloop van de snijmais.   

Voorjaar 2023 was nat en aan de koele kant

In tegenstelling tot het zonnige en droge voorjaar van 2022, was het afgelopen voorjaar juist zeer nat. Het aantal zonuren kwam uit op 562 uur. Normaal ligt het aantal zonuren in deze periode op 567 uur. Met een gemiddelde temperatuur van 9,7 graden (tegen 9,9 graden normaal) was de lente iets aan de koele kant. Gemiddeld over het land viel 225 mm tegen 154 normaal. Daarmee staat de lente van 2023 in de top-10 van natste lentemaanden ooit gemeten. 

April was nat en koud én pas in de tweede helft van de maand werd het geleidelijk aan iets warmer. Het voorjaar was dan ook ruim twee weken later dan normaal. Pas eind april werd op bescheiden schaal in Zuid-Nederland begonnen met het zaaien van mais. Door het wisselvallige weer was het ook begin mei niet eenvoudig om de snijmais in de grond te krijgen. Pas in de tweede helft van mei werd het weer droger. In Noord-Nederland is veel snijmais daarom ook pas na half mei gezaaid.

Zomer zeer warm, zonnig en aan de natte kant

Met landelijk gemiddeld 752 uren zon tegen een langjarig gemiddelde van 641 uur was de zomer zeer zonnig. Na een zeer droge juni volgde een natte juli en ook de eerste helft van augustus was zeer nat. Door het zonnige en warme weer verliep de groei van de maisplant zeer voorspoedig waardoor na inzaai er later in het seizoen geen achterstand werd opgelopen in de ontwikkeling van de maisplant. In Zuid-Nederland kwam de maiscampagne van de vroeg gezaaide snijmais in de eerste week van september op gang. In Noord-Nederland werd de laatste snijmais pas half oktober geoogst.  

Vogelschade

Met het wegvallen van Mesurol is de schade in snijmais, als gevolg van de vogelvraat, vanaf 2021 toegenomen. Ook afgelopen jaar werd er weer regelmatig vogelschade gemeld waarbij een aantal percelen zelfs volledig overgezaaid werden. Ervaringen uit de praktijk geven aan dat de schade bij een vlak zaaibed aanzienlijk lager is. Het zaad is dan moeilijker uit de grond te liften.

Zetmeelgehaalte hoger dan vorig jaar

Momenteel zijn er ongeveer 200 uitslagen van de snijmais binnen. In vergelijking met vorig jaar is het zetmeelgehalte van de snijmais hoger. Wel zien we grote verschillen in de uitslagen.

Ook de VEM is hoger dan vorig jaar. Een groot deel van de VEM komt dus uit het zetmeel in tegenstelling tot vorig jaar waar een groot deel van de energie uit celwanden kwam.

Andere ruwvoer+ nieuws artikelen