Snijmais is rijp bij een T-som van 1500 graden

3 October 2023

Voor het eerst doet Leo Tjoonk, teamleider Ruwvoer bij Agrifirm, dit jaar onderzoek naar de relatie tussen de T-som en snijmais. ‘Ik kan nu zeggen dat het betrouwbaar genoeg is om bij een T-som van 1500 graden binnen twee weken te gaan hakselen’.

Wat is de T-som?

De T-som is de temperatuursom van het daggemiddelde boven de zes graden. Als bijvoorbeeld het gemiddeld twintig graden is, wordt daar zes graden vanaf gehaald en komt het daggemiddelde neer op veertien graden. Omdat mais een warmteplant is haalt Leo zes graden van de werkelijke temperatuur af. De dagtemperatuur wordt wekelijks bijgehouden, vanaf het inzaaien tot het oogsten.

Onderzoeksredenen

‘Er zijn twee redenen waarom ik de relatie tussen de T-som en snijmais ben gaan bijhouden. Vanuit België kwam ik een sheet tegen waar de afrijping van de laatste jaren tegenover de temperatuur op een rijtje stond. Daarnaast kwam ik een publicatie uit 2008 tegen van een onderzoek naar de afrijping van snijmais in relatie met de T-som. In dat onderzoek was de snijmais rijp bij een T-som van 1.500 graden.’

De uitkomsten van het onderzoek zijn nu over snijmais in het algemeen. In de toekomst hoopt Leo dat het onderzoek uitkomsten biedt tussen verschillende rassen en grondsoorten. Ook het zaaimoment kan dan beter worden onderzocht. Dit zou potentie kunnen hebben om een indicatie te geven voor het ideale oogstmoment. De laatste check in het veld moet dan nog wel zelf gedaan worden.

Andere ruwvoer+ nieuws artikelen