Mais zaaien vanaf de tweede helft van mei: welke vroegrijpheid kies je?

10 May 2023

Er moet nog veel mais gezaaid worden. Is het daarom al nodig om half mei over te schakelen naar een zeer-vroeg of ultra-vroeg ras? In de meeste gevallen is dit nog niet nodig. Pas als het mais in de laatste week van mei of in de eerste week van juni wordt gezaaid, raden wij een zeer-vroeg of een ultra-vroeg ras aan. Doe je dit niet, is de kans groot dat je opbrengst mis loopt.

Als de mais tussen 15 en 25 mei wordt gezaaid is een vroeg ras en soms zelf een midden-vroeg ook nog mogelijk. Het is verstandig om voor een ras te kiezen die uiteindelijk een hoge opbrengst geeft, omdat door het gedaalde areaal het lastig kan zijn om later mais bij te kopen. Om geen risico’s te lopen met de oogstdatum is het aanbevolen om onderzaai toe te passen.

Er zijn twee aanbevolen rassenlijsten voor snijmaïs : een vroege en een middenvroege lijst. Wel is het goed om te weten dat er al jaren “overlap” is tussen beide groepen. Dat wil zeggen dat veel rassen in beide categorieën kunnen. En onderzoek leert ook dat de verschillen in DS-gehalte minder ver uit elkaar liggen dan men zou denken.

Conclusie is dat het zaaien minder vlot loopt dan gehoopt, maar dit is geen reden om mogelijke opbrengst te laten liggen én nu al over te schakelen naar (te) vroege rassen. Alle variëteiten uit de vroege en zelfs een aantal uit de midden-vroege groep zijn geschikt voor een zaai tot 20-25 mei.

Andere ruwvoer+ nieuws artikelen