Voorkom plassen op het land

Door de vele regen van afgelopen tijd zie je op verschillende plaatsen plassen op het land. Bij een goede ontwatering zijn deze plassen binnen een dag weer van het land. Wanneer de bodem echter verdicht is zal het water onvoldoende snel de grond in zakken, waardoor plassen en natte plekken ontstaan. Waar het water te lang blijft staan wordt de bodem zuurstofarm en sterft het wortelstelsel af. Dit leidt tot groeivertraging in het groeiseizoen.

Plekken waar in natte perioden water staat kunnen in de zomer verdrogen omdat het wortelstelsel niet diep genoeg gaat om het water uit de diepere lagen te benutten. Daarnaast is op de natte plekken het bodemleven inactief waardoor natuurlijk herstel van de waterinfiltratie uitblijft.

Op de percelen waar langere tijd plassen staan is het advies om op korte termijn een sleuf te graven zodat het water snel afgevoerd kan worden.

Andere ruwvoer+ nieuws artikelen