Smakelijk gras in de wei

Bio Grasmonitor 3 november

Smakelijk gras welkome aanvulling in het rantsoen

Momenteel staat er smakelijk gras in de wei met een gemiddelde voederwaarde van 1000 VEM, 290 g ruw eiwit en 60 g suiker per kg droge stof. Een prima voederwaarde voor de tijd van het jaar. Wel is het ruw eiwit in het gras is momenteel hoog. Het is afgelopen week zelfs verder gestegen. Op verschillende bedrijven stijgt het ureumgehalte in de melk momenteel. Door nu vooral de eiwitarmere graskuil te voeren kun je maximaal gebruik maken van het eiwit én kan er straks als de koeien volledig op het winterrantsoen staan met een lagere eiwitaanvulling toch goed gemolken worden.  

Grasgroei verkleint ruwvoertekort

Afgelopen week was de grasgroei gemiddeld 23 kg ds/ha/dag. Voor veel veehouders is dit een welkome aanvulling op de ruwvoervoorraad. Aangezien er maar beperkt biologisch ruwvoer wordt aangeboden op de markt is elke week dat het gras doorgroeit op bedrijven met een krappe ruwvoervoorraad meer dan welkom.

Aangezien de temperaturen komende week verder dalen én er op veel plaatsen kort gras staat is de verwachting dat de komende weken de grasgroei zal afnemen.  

Andere ruwvoer+ nieuws artikelen