Schakel tijdig over naar stalvoeren

Grasmonitor 3 november

NOG STEEDS VERS GRAS BESCHIKBAAR

Dankzij het mooie weer groeit het gras nog steeds en is er begin november nog steeds vers gras beschikbaar voor de melkkoeien. Het gras wat er staat is van prima kwaliteit met een zeer hoog eiwitgehalte. Gemiddeld kwam de voederwaarde afgelopen week uit op 990 VEM, 265 gram ruw eiwit en 70 gram suikers per kg droge stof. Het hoge eiwitgehalte zorgt ervoor dat er momenteel bespaard kan worden op de eiwitaanvulling in het rantsoen.

Schakel tijdig over naar stalvoeren
De draagkracht is de komende tijd bepalend hoe lang de koeien nog in de wei kunnen lopen. Het zal per regio en per bedrijf verschillen of de koeien nog langere tijd kunnen buiten lopen. Wanneer het te nat wordt is tijdig overschakelen op stalvoeren het advies. Je voorkomt vertrapping van de percelen en maak maximaal gebruik van het beschikbare weidegras.

Een welkome aanvulling op de ruwvoervoorraad

Ook de afgelopen week was de grasgroei op veel plaatsen nog hoog. Gemiddeld bijna 50 kg ds/ha/dag. Dankzij deze grasgroei kon er eind vorige week en begin deze week op veel plaatsen nog gekuild worden. Voor veel veehouders een welkome aanvulling op de ruwvoervoorraad. Aangezien de temperaturen komende week verder dalen én er op veel plaatsen kort gras staat is de verwachting dat de komende weken de grasgroei zal afnemen.

Andere ruwvoer+ nieuws artikelen