Ruw eiwit stijgt verder

Het ruw eiwit in het gras is momenteel zeer hoog. Toch is dat op veel bedrijven niet terug te zien in het ureumgehalte van de melk, dat blijft stabiel en schommelt met een enkele uitschieter naar boven tussen de 15 en 23. Dat betekent dat er in de rantsoenen goed wordt ingespeeld op het hoge eiwit in het gras. De voederwaarde van het biologische gras was afgelopen week gemiddeld 960 VEM, 280 g ruw eiwit en 45 g suiker per kg ds.  

Grasgroei daalt snel

Op het meetbedrijven kwam de grasgroei deze week gemiddeld uit op 19 kg ds/ha/dag. Dit komt in de buurt van de gemiddelde grasgroei die we de afgelopen jaren hebben gemeten.

Naast regioverschillen in neerslag en temperatuur worden cijfers nu voor een belangrijk deel bepaald door het management: waar nog gras staat, is er groei. Waar gras kort is, is de groei er uit. De verwachting is dat deze de komende weken geleidelijk zal zakken.

Andere ruwvoer+ nieuws artikelen