Prima kwaliteit weidegras

Dankzij het nodige maaiwerk van afgelopen weken staat er in veel weidepercelen smakelijk gras met prima waarden. Gemiddeld kwam de voederwaarde afgelopen week uit op 980 VEM, 255 gram ruw eiwit en 85 gram suikers per kg droge stof. Kortom kwaliteitsgras waarvan een paar kg droge stof in het totale rantsoen prima past.’

Draagkracht bepalend

De draagkracht is de komende tijd bepalend hoe lang de koeien nog in de wei kunnen lopen. Het zal per regio en per bedrijf verschillen of de koeien nog langere tijd kunnen buiten lopen. Als weiden nog kan, kun je met deze graskwaliteit besparen op eiwit in het rantsoen.

Lichte toename in grasgroei  

Gemiddeld kwam de grasgroei deze week uit op 45 kg ds/ha/dag. De verwachting is dat deze de komende weken geleidelijk zal zakken. Naast regioverschillen in neerslag en temperatuur worden cijfers nu voor een belangrijk deel bepaald door het management: waar nog gras staat, is er groei. Waar gras kort is, is de groei er uit. Omdat er nog maar weinig bedrijven per regio meten, heeft dit laatste groot effect op de cijfers.

Andere ruwvoer+ nieuws artikelen