Benut herfstgras optimaal

Gemiddeld bevat het gras momenteel 960 VEM, 250 g ruw eiwit en 75 g suikers. Daarbij is het ruw eiwit in het gras iets hoger en het suikergehalte lager dan vorig jaar. Dit komt doordat de dagen korten en de het relatief warme weer. De overdag gevormde suikers worden als gevolg van de hoge nachttemperaturen ’s nachts weer verademd. Daardoor blijft het suikergehalte in het gras relatief laag. Ook de kortere dagen zorgen ervoor dat er minder suikers gevormd worden.

Aangezien het aandeel gras in het rantsoen in deze tijd van het jaar laag is stijgt het ureumgehalte in de melk niet als gevolg van het hogere eiwitgehalte in het gras. Wel kan er op aankoop van eiwitrijk krachtvoer worden bespaard door de koeien zoveel mogelijk herfstgras aan te bieden en het liefst elke dag een ander perceel. Daarmee blijft het gras smakelijk en gaat straks het gras kort de winter in wanneer we vanwege de weersomstandigheden moeten stoppen met weiden.

Lichte toename in grasgroei

Gemiddeld kwam de grasgroei deze week uit op 38 kg ds/ha/dag. De verwachting is dat deze de komende weken geleidelijk zal zakken. Dit komt vooral doordat de dagen korter worden waardoor er minder fotosynthese optreedt in de plant.

Andere ruwvoer+ nieuws artikelen