Veldbonen rassenvergelijking

Eerste resultaten rassenvergelijkingen veldbonen 2022 bekend

Agrifirm legt al een aantal jaren op meerdere locaties rassenvergelijkingen aan met veldbonen. Daarbij wordt gedurende het seizoen de rassen onder andere beoordeeld op wintervastheid, lengte en stevigheid van de stengel, ziektegevoeligheid en opbrengst.

Agrifirm heeft diverse samenwerkingen in de keten, zodat we uiteindelijk per grondsoort en afzetdoel (humaan en feed) de best renderende rassen kunnen adviseren. Ook afgelopen jaar zijn er in Oostwold en Lelystad proefvelden aangelegd waarbij verschillende rassen winterveldbonen met elkaar werden vergeleken.

Het proefveld in Lelystad werd eind november 2021 gezaaid en Oostwold, wegens  omstandigheden, een maand later. Beide proefvelden zijn half augustus geoogst. Uit de vergelijkingsproeven kwam naar voren dat er grote verschillen zaten in opbrengst tussen rassen. Op beide locaties zat het hoogst opbrengende ras ruim 9 % boven de gemiddeld gemeten opbrengst (bij ongeveer 15% vocht). Er waren echter ook rassen die in opbrengst ruim 35% lager scoorden.

*opbrengst/ha op basis van proefveldgegevens
veldbonen in bloei
Foto: veldbonen in bloei op de noordelijke klei.

Andere ruwvoer+ nieuws artikelen