VEM vergelijkbaar met voorjaar

Afgelopen week bevatte het verse gras gemiddeld 990 VEM, 255 g ruw eiwit en 90 g suiker per kg ds. De energiewaarde in het weidegras is daarmee verder gestegen en komt uit op het niveau van voorjaarsgras. Het ruw eiwit in het gras is momenteel zeer hoog. Het suikergehalte is vergelijkbaar met vorig jaar. Wanneer het ruw eiwitgehalte in het gras in het rantsoen niet gecompenseerd wordt met energierijke producten stijgt het ureumgehalte in de melk flink. Dit zien we ook terug op een aantal bedrijven war het ureumgehalte in korte tijd steeg naar boven de 25.

De hogere voederwaarde van het gras zie je ook terug in de productieresultaten van de veestapel. Steeg vorig week vooral het eiwitgehalte in de melk nu begint ook de productie op een aantal bedrijven aan te trekken.

Grote verschillen in grasgroei

Op het meetbedrijven kwam de grasgroei deze week gemiddeld uit op ca. 20 kg ds/ha/dag. Dat is vergelijkbaar met vorige week. Verdeeld over Nederland is de grasgroei echter zeer wisselend en geeft de grafiek eigenlijk geen goed beeld van de werkelijkheid.  

Andere ruwvoer+ nieuws artikelen