Prima kwaliteit najaarsgras

Grasmonitor weiden

Met waarden van 1000 VEM en 240 gram ruw eiwit per kg droge stof groeit er momenteel een prima kwaliteit najaarsgras. De kwaliteit is ten opzichte van vorig week zelfs gestegen. Dat komt omdat al het oude, stengelige gras van de droge periode nu wel weg is en er volop jong gras is. Ook het suikergehalte is gestegen. Dat zorgt ervoor dat er niet alleen kwalitatief goed gras groeit, maar dat het ook smakelijk is.

De hogere voederwaarde van het gras zie je ook terug in de productieresultaten van de veestapel.

Zowel het eiwitgehalte in de melk als het vetgehalte is de afgelopen weken met ca. 0,10% gestegen. Het toont aan dat een goede ruwvoerkwaliteit enorm belangrijk is.

Weiden daar waar het kan

Door het gras vers aan te bieden zijn de verliezen laag en kun je nu maximaal profiteren van het graseiwit. Houd het ureum in de melk goed in de gaten, maar dit is wel een moment dat je terug kunt in eiwitkrachtvoer.

Grasgroei hoog voor de tijd van het jaar

Gemiddeld kwam de grasgroei deze week uit op 54 kg ds/ha/dag. Dat is vergelijkbaar met vorige week en hoog voor de tijd van het jaar. Afgelopen dagen is er volop ingekuild. De opbrengst van de gemaaide percelen was niet hoog, zo’n 1500 tot 2000 kg droge stof per hectare.

Grasmonitor weiden

Andere ruwvoer+ nieuws artikelen