Voederwaarde weidesnede zeer wisselend

Afgelopen week bevatte het verse gras gemiddeld 870 VEM, 220 g ruw eiwit en 55 g suiker per kg ds. In tegenstelling tot de verwachting is de VEM afgelopen week gedaald. De verschillen zijn echter groot. Op percelen met veel oud gras ligt de voederwaarde momenteel niet veel hoger dan 830 VEM, terwijl op percelen met jonger gras de voederwaarde ondertussen gestegen is naar 930 VEM en hoger. Ondanks het grote verschil in energiewaarde, zit er weinig verschil in ruw eiwit en suikers.

Doordat de grasgroei toeneemt en daarmee het grasaanbod voor de koeien en momenteel ook het ruw eiwit in het gras stijgt zullen de koeien meer ruw eiwit binnen krijgen. Let op het ureumgehalte in de melk en probeer als het nodig is bij te sturen met energierijke producten.

Gras wordt groen, groei komt langzaam op gang

Door de neerslag van afgelopen week kleurt het gras op veel plaatsen in Nederland weer groen. En komt de grasgroei weer op gang. In de metingen van afgelopen week kwam dit nog niet naar voren, maar de verwachting is dat de komende week de grasgroei toe gaat nemen.  

Andere ruwvoer+ nieuws artikelen