Voederwaarde bio graskuilen hoger dan vorig jaar

Momenteel is van 170 biologische graskuilen van 2022 de voederwaarde bekend. De gemiddelde voederwaarde van deze kuilen kwam uit op 875 VEM en is in vergelijking met 2021 ruim 40 VEM hoger.

De hogere voederwaarde van de biologische graskuilen van 2022 is te verklaren doordat het gewas in vergelijking met vorig jaar in een jonger stadium is gemaaid. Dat zorgt voor een hogere verteerbaarheid van de kuil. 

Hogere DVE

Ondanks de iets jongere maaisnede bevat de graskuil gemiddeld slechts 144 g/kg ds ruw eiwit. Dit is vergelijkbaar is met vorig jaar. Desondanks is de DVE met gemiddeld 74 g/kg ds  hoger dan het gemiddelde van vorig jaar (70 DVE/kg ds). Dit is te verklaren door de hogere verteerbaarheid en het hogere suikergehalte. Hierdoor kan er meer microbieel eiwit gevormd worden in de pens. De kuilen bevatten gemiddeld slechts 12 OEB/kg ds.

Voederwaarde vers gras

Agrifirm monitort niet alleen de voederwaarde van de graskuilen. Gedurende het weideseizoen nemen we ook wekelijks grasmonsters van vers gras om inzicht te krijgen in de voederwaarde van het biologische gras. Deze voederwaardecijfers vind je wekelijks op Ruwvoer+, onze academie voor maximaal rendement van eigen land.

Andere ruwvoer+ nieuws artikelen