Actuele voederwaarde & groei vers gras

Vooral VEM valt tegen, eiwit en suiker op normaal niveau

Gemiddeld bevat het gras deze week 900 VEM, 210 g ruw eiwit en 90 g suikers. Daarbij valt op dat zowel het ruw eiwit en het suikergehalte van het gras vergelijkbaar zijn met vorig jaar. Dit in tegenstelling tot de VEM in het gras. Deze is de laatste 25 jaar nog nooit zo laag geweest!

Het aanbod van het gras is echter dermate laag dat de melkkoeien geen of nauwelijks vers gras in het rantsoen hebben.

Geen grasgroei

De regen van vorig weekend grasgroei heeft ervoor gezorgd dat de grasgroei niet verder gedaald is. Gemiddeld kwam de grasgroei ook deze week uit op 25 kg ds/ha/dag. In veel regio’s is de grasgroei echter stilgevallen en wordt de ruwvoervoorraad erg krap.

Tabel grasgroei 1 september 2022

Andere ruwvoer+ nieuws artikelen