Maismonitor 19-8: Afrijping snijmais gaat snel

19 augustus 2022

Afrijping snijmais gaat snel

Als gevolg van de droogte en de warme dagen van afgelopen periode rijpt de snijmais snel af. Onder normale omstandigheden stijgt het ds-gehalte globaal 1% per drie dagen en onder zeer gunstige omstandigheden van de afgelopen weken is dit opgelopen tot 2% per drie dag.

Een aantal percelen zijn dan ook al zover afgerijpt dat deze binnenkort geoogst kunnen worden. Zeker de vroegrijpe rassen in het Zuiden van het land rijpen snel af. Daarmee zijn we ruim een maand vroeger dan vorig jaar.

Ook de weersvooruitzichten zijn positief voor een vlotte afrijping. Limagrain verwacht dat eind augustus al percelen aan het optimale drogestofgehalte van 35 tot 37 procent voldoen.

Limagrain volgt verdeeld over Nederland op een aantal praktijkvelden het verloop van het ds-gehalte op basis van onder andere op satellietwaarnemingen met hun Agrility platform en komt op onderstaande voorspellingen.

Voorspelling droge stof op 18 augustus:

Verdroogde snijmais met niet gevulde kolf op tijd hakselen

Wanneer de snijmais sterk verdroogd is, is het advies om deze snijmais vroeg te gaan hakselen. De verwachting is dat deze niet veel meer bij zal trekken. Door een aantal stengels open te snijden krijgt je een beeld hoe vochtig de plant nog is. Wanneer daar nagenoeg geen water meer uit komt valt het met perssap verliezen mee. Het suikergehalte is in deze snijmais hoog. Daarnaast bevat deze snijmais over het algemeen nog een voederwaarde van 850 tot 900 VEM/kg ds.

Om verlies aan perssap zoveel mogelijk te voorkomen is het advies om een onderlaag van stro aan te brengen bij het inkuilen. Globaal kan onderstaande hoeveelheid stro worden aangehouden:

Bij beregening de banen niet mee hakselen !

Indien er beregend is, de banen waardoor de regenhaspel getrokken is, eerst weg klepelen / frezen dus niet mee de kuil in hakselen! In deze “geknakte/plat gereden mais zitten nu al veel schimmels! Deze geven in de kuilhoop zeker problemen.

Toplaagbehandeling snijmais met Kaliumsorbaat

Juist bij lagere en lange kuilen is een toplaagbehandeling van belang om broeiverliezen te beperken. Dit houdt de bovenste laag van de kuil smakelijk en vrij van schimmels.

Coolcorn, Double Action Ecocorn en Ecocool zijn daarvoor geschikte kuiltoevoegmiddelen. Soms wordt alleen de toplaag behandeld door handmatig Kaliumsorbaat toe te passen. Een handmatige toplaagbehandeling kan met de miniveldspuit of de handspuit (evt. een gieter). Zo kan in korte tijd met slang en spuitlans een grote oppervlakte worden behandeld. Het is belangrijk om te werken met een grove druppel en een goede overlap. Voor deze toepassing is het advies om 1 vat van

5 kg op te lossen per 200 liter. Per m2 is een dosering van minimaal 0,5 liter van deze oplossing gewenst.

Andere ruwvoer+ nieuws artikelen