Maaimonitor 19-8: Regen brengt nog geen uitkomst

19 augustus 2022

Afgelopen dagen is er op veel plaatsen regen gevallen, maar met uitzondering van de kustgebieden en delen van Friesland is dit onvoldoende om de grasgroei weer op normaal niveau te krijgen. Daarnaast heeft 2018 ons ook geleerd dat het nog zeker één à twee weken duurt voordat de grasgroei weer goed op gang komt. Dit komt omdat niet alleen de plant vocht nodig heeft, maar dat er ook voldoende vocht nodig is om de mineralisatie weer opgang te brengen.

Op veel plaatsen wordt er gewaarschuwd voor een hoge stijging van ruw eiwitgehalte in het gras als gevolg van de hoge bodemvoorraad aan onbenutte stikstof. Uit bodemanalyses blijkt echter dat het met de stikstofvoorraad wel meevalt. Kortom van een explosieve grasgroei is er de komende week nog geen sprake.

Beoordeel nu je grassenbestand

Daar waar de grasgroei op gang komt is het nu een goed moment om je graspercelen te beoordelen op het aandeel goede grassen en eventuele onkruiden die er staan. Door nu je grasland kritisch te beoordelen kun je met managementmaatregelen je goede graslandpercelen in standhouden en de matige en slechte percelen verbeteren. Zo ben je het komende jaar verzekerd van een goede voederwaardeopbrengst.

Waar kijk je naar?

Goed grasland bevat 80% of meer goede grassoorten, klavers en eventueel ingezaaide kruiden. Maar hoe beoordeel je dit? Engels Raaigras herken je goed aan de rood/paarse voetjes en het geribbelde blad wat aan de achterzijde glimmend is. Een paarse voet is altijd goed. Ruwbeemd heeft in tegenstelling tot Engels raaigras een witte voet en ruwe bladeren met het kenmerkende spitse tongetje van 0,5 – 1 cm als je het blad lostrekt. Timothee staat vaak in pollen en heeft de kenmerkende gedraaide, zachte maar onbehaarde bladeren, een duidelijk tongetje en een mooi bloeiende pluim. Kweek heeft bleekgroen blad en voelt ruw aan en de onderzijde is dof van kleur. Kweek lijkt wel wat op Timothee, maar heeft in tegenstelling tot Timothee ondergrondse uitlopers. Rode en witte klaver behoren ook tot de goede grassen en zijn eenvoudig te herkennen aan het ronde bloemetje en drie ronde blaadjes. Als je bovenstaande grassen herkent, kun je vaak al 80% van je grassamenstelling beoordelen.

Doorzaaien

Door blijvend grasland regelmatig door te zaaien kan je het aandeel Engels raaigras verhogen en daarmee de levensduur van grasland verlengen. De beste tijd om door te zaaien is de herfstperiode en bij een goed vochtvoorziening.

Grasgroei

De meetgegevens in onderstaande grafiek zijn afkomstig van bedrijven die nog konden/mochten beregenen. Op veel bedrijven was gemeten groei echter utopie.

Andere ruwvoer+ nieuws artikelen