Grasmonitor Bio 19-8: voederwaarde neemt toe

19 augustus 2022

Afgelopen week bevatte het verse gras gemiddeld  955 VEM, 200 g ruw eiwit en 87 g suiker per kg ds. De verschillen zijn daarbij groot. Vooral op plaatsen waar er nog voldoende vocht beschikbaar is blijft de voederwaarde op peil. Daar waar de droogte begint toe te slaan is de voederwaarde niet hoger dan 900 VEM.

Wanneer we de voederwaarde vergelijken met gangbare bedrijven valt op dat de voederwaarde op de biologische bedrijven beter op peil blijft. Mogelijk dat door een groter aandeel kruiden in het grasland de vochtvoorziening beter is omdat kruiden over het algemeen dieper wortelen dan grassen.  

Grasgroei nog steeds laag

De grasgroei was de afgelopen week op de biologische bedrijven gemiddeld ca. 25 kg ds per ha per dag.  Veel te weinig om de koeien te kunnen laten weiden. Overal is het rantsoen op stal de basis en kunnen de dieren daarnaast nog wat weiden. Dat betekent dat de ruwvoervoorraad momenteel sterk terugloopt. Door de regen zal de komende weken wel de grasgroei toenemen waardoor ook voederwaarde zal toenemen. Dit zal echter geleidelijk gaan, aangezien voor het opgang komen van de mineralisatie meer vocht nodig is dan op veel plaatsen is gevallen.

Andere ruwvoer+ nieuws artikelen