Grasmonitor weiden 19-8: voerwaarde gras zeer laag

19 augustus 2022

Voederwaarde gras vergelijkbaar met droge jaar 2018

Gemiddeld bevat het gras deze week 885 VEM, 210 g ruw eiwit en 75 g suikers. Deze voederwaarde is laag en is vergelijkbaar met het droge jaar 2018. Dit komt vooral door de snelle veroudering van de celwanden als gevolg van de hoge temperaturen waardoor de VEM tegenvalt. Het ruw eiwit daarentegen ligt op een normaal niveau, terwijl het suikergehalte in het gras aan de lage kant is voor de tijd van het jaar. Voor veel bedrijven is momenteel de voederwaarde van het verse gras maar bijzaak. De grasvoorraad is momenteel zo klein dat er maar een zeer beperkt deel van het rantsoen uit gras bestaat. Het overgrote deel wordt op stal gevoerd. Dat betekent dat de ruwvoervoorraad snel slinkt.  

Regen brengt nog geen verbetering

Afgelopen dagen is er na lange tijd droogte weer enige neerslag gevallen. Maar op veel plaatsen is dit lang niet voldoende om de grasgroei weer op goed op gang te brengen. Daarnaast heeft 2018 ook geleerd dat het nog zeker één à twee weken duurt voordat de grasgroei weer op normaal niveau uitkomt. Dit komt omdat niet alleen de plant vocht nodig heeft, maar dat er ook voldoende vocht nodig is om de mineralisatie weer opgang te brengen.

Op veel plaatsen wordt er gewaarschuwd voor een hoge stijging van ruw eiwitgehalte in het gras als gevolg van de hoge bodemvoorraad aan onbenutte stikstof. Uit bodemanalyses blijkt echter dat het met de stikstofvoorraad wel meevalt. Een hoger ruw eiwit in het gras zal dan ook vooral komen doordat er jonger gras wordt aangeboden. Jonger gras bevat in verhouding meer ruw eiwit. Bij een normaal bemestingsniveau bevat jong gras globaal tussen 250 en 275 g RE/kg. Kortom een explosieve toename in ruw eiwit is niet te verwachten.

Grasgroei zeer laag

De grasgroei kwam afgelopen week vanwege de oplopende vochttekorten uit op gemiddeld 24 kg ds/ha/dag. Een niveau wat normaal gesproken pas aan eind oktober wordt bereikt. Dat betekent dat er flink bijgevoerd moet worden op stal en dat de ruwvoervoorraad op veel bedrijven krapper wordt.

Andere ruwvoer+ nieuws artikelen