Bio Grasmonitor 12-8: Op veel plaatsen regen voorspeld!

12 augustus 2022

De grasgroei is de afgelopen weken op de meeste plaatsen tot stilstand gekomen en steeds meer gras kleurt bruin. Het is belangrijk om voldoende bij te voeren op stal om de voeropname en de productie op peil te houden, en om de grasmat te ontzien. Op veel plaatsen is regen voorspeld. Mocht er een aanzienlijke hoeveelheid regen voorspeld zijn, dan is het advies om het perceel voor die tijd schoon te maaien, zodat er vervolgens weer fris gras kan gaan groeien. Mocht er weer mooi etgroen staan, dan is het belangrijk om de koeien hier weer geleidelijk aan te laten wennen. Ze hebben nu al weten een andere kwaliteit gras gehad en dat is omschakelen voor de koe en de pens. Ook zit er op veel plaatsen nog veel stikstof in de grond die nog niet benut is. Het ruw eiwit kan na regenval flink gaan stijgen in het gras.

Afgelopen week bevatte het verse gras gemiddeld 18% droge stof, 933 VEM, 200 g ruw eiwit en 97 g suiker per kg DS. Aan deze cijfers is te zien dat dit grasland over een redelijke hoeveelheid vocht beschikt, wat uiteraard de voederwaarde ten goede komt.

Andere ruwvoer+ nieuws artikelen