BIO Grasmonitor: Voederwaarde gras redelijk stabiel

5 August 2022

UITNODIGING: “GOED GRASLAND BEGINT IN DE HERFST!”

Mogelijk heb je al een uitnodiging ontvangen voor een praktische studiemiddag met als thema “Goed grasland begint in de herfst!” georganiseerd door Agrifirm. Bekijk hier de uitnodiging en meld je hier aan! Mocht je onverhoopt geen uitnodiging hebben ontvangen, dan kun je dit als uitnodiging beschouwen.

Veel variatie in voederwaarde afhankelijk van vochtvoorziening en klaveraandeel

De voederwaarde van het gras is afgelopen week redelijk stabiel gebleven. Het verse gras bevat nu gemiddeld 919 VEM, 167 g RE en 118 g suiker per kg DS. Tussen de bedrijven zit erg veel variatie. Dit heeft onder andere met de vochtvoorziening te maken. Op bedrijven waar de laatste week neerslag is gevallen, zie je het eiwit van het gras stijgen en het ureum daarmee ook en op andere plaatsen is het ruw eiwit krap en zie je een lager melkureum. Het aandeel klaver in het perceel is ook bepalend voor het ruw eiwitgehalte in het verse gras. De rode klaver doet het momenteel goed, omdat ze dieper wortelen dan gras. Mocht je het aandeel klaver willen verhogen in je percelen, neem dan contact op met jouw Agrifirm adviseur voor tips.

Daarnaast is het belangrijk om percelen niet te kort af te weiden bij onvoldoende grasaanbod buiten. Het kan beter zijn om minder te weiden (denk ook aan het jongvee) of om het weideplatform te vergroten. Daarnaast is het ook belangrijk om de kwaliteit van je graszode te beoordelen. Door droogte neemt de kwaliteit van de grasmat vaak af. Hier gaat het ook over tijdens de praktische studiemiddag. Ook de adviseurs en ruwvoerspecialisten zijn er om mee te denken over jouw grasland.

Helaas weer muizen gezien

In de zuidwesthoek van Friesland zijn helaas weer muizen gezien in de percelen en zijn voor zover mogelijk onder water gezet. Mocht dit iets zijn wat speelt in jouw gebied, wees er alert op.

rode klaver

De rode klaver wortelt dieper dan gras en groeit door bij droogte.

Andere ruwvoer+ nieuws artikelen