Grasmonitor: 945 VEM in vers gras

15 July 2022

De voederwaarde van het weidegras is de afgelopen week gedaald en komt gemiddeld uit op 945 VEM, 205 gram ruw eiwit en bijna 120 gram suikers. Dachten we vorige week nog dat de ergste dip in voederwaarde voorbij was, niets blijkt minder waar. Door de droogtestress verhouten de celwanden sneller, waardoor de celwandverteerbaarheid nog verder is teruggelopen.

drogestofopname is aandachtspunt

Zowel het eiwit- als het suikergehalte van het gras blijven op peil. Het rantsoen hoef je daar dus niet op aan te passen. Voor de komende week is vooral de droge stofopname een aandachtspunt. Met de tropische temperaturen in het vooruitzicht is het verstandig om de koeien niet op het heetst van de dag te laten weiden. Dan is ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat een betere optie. De koeien zullen meer vreten en de stal kan afkoelen. Zorg uiteraard ook voor voldoende drinkwater.

Wisselende grasgroei weidesnede

Afgelopen week is de grasgroei landelijk gedaald naar gemiddeld 42 kg drogestof per hectare per dag. De verschillen zijn echter groot. Vooral in het zuiden begint het erg droog te worden en is de grasgroei teruggevallen naar nog geen 20 kg drogestof. Flink bijvoeren dus om te voorkomen dat het gras te kort wordt (< 8cm) en de groei nog verder terugloopt. 

Andere ruwvoer+ nieuws artikelen