Maismonitor: ontwikkeling loopt voor op 2021

Ook afgelopen week is de lengtegroei toegenomen met bijna 6 cm per dag. Snijmais heeft nu een gemiddelde lengte van 167 cm. Gemiddeld is de maïs dit jaar ongeveer 35 cm hoger dan vorig jaar. De mais in het zuiden staat op punt van bloeien. Zeker in deze periode heeft de snijmais behoefte aan vocht.

Waterbehoefte tijdens de bloei 3 – 4,5 mm per dag

Een goed gewas snijmais heeft een vochtbehoefte van 160 tot 190 liter per oogstbare droge stof. In een gemiddeld groeiseizoen verdampt snijmais circa 350 mm water, bij een productie van 20 ton droge stof per hectare. Vooral tijdens de bloei is de vochtvoorziening van cruciaal belang. Een goed gewas snijmais gebruikt in juli en augustus op een bewolkte dag 3 mm en op zonnige dagen 4,5 mm of meer.

Droogte? Tegenvallend zetmeelgehalte

Droogte tijdens de bloei geeft een slechte korrelzetting en dus ook een lager kolfaandeel. Bij droogte na de bloei zal ook de korrelvulling minder goed verlopen met als gevolg een tegenvallend zetmeelgehalte. Daarnaast leidt droogte samen met een hogere gewastemperatuur tot een versnelde veroudering van de celwanden, met daardoor een lagere celwandverteerbaarheid en dus een lagere voederwaarde.

Ontwikkeling snijmais in SChellinkhout (NH)

Andere ruwvoer+ nieuws artikelen