Grasmonitor: graskwaliteit neemt toe

De voederwaarde van het weidegras is de afgelopen week licht toegenomen en komt gemiddeld uit op 970 VEM, 205 gram ruw eiwit en bijna 120 gram suikers. De ergste dip in voederwaarde is op veel bedrijven dan ook voorbij. Wel zijn de verschillen tussen bedrijven nog groot. Zo varieert het eiwitgehalte tussen de 140 en 250 gram en ook in voederwaarde is het verschil ruim 100 VEM per kg drogestof. Benieuwd naar de voederwaarde in jouw regio? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief en ontvang eenmalig de uitgebreide, regionale grasmonitor.

Eiwitgehalte in de melk stijgt

De afgelopen tijd stond het eiwitgehalte in de melk onder druk door de mindere graskwaliteit. Door de betere voederwaarde is de daling achter de rug en zie je op een aantal bedrijven het eiwitgehalte weer iets stijgen.

Wisselende grasgroei weidesnede

Afgelopen week is de grasgroei landelijk gedaald naar gemiddeld 44 kg drogestof per hectare per dag. De verschillen zijn groot. Vooral in het zuiden begint het erg droog te worden en is de grasgroei teruggevallen naar nog geen 20 kg drogestof per hectare. Dat betekent op stal flink bijvoeren om te voorkomen dat de koeien het gras te kort (< 8 centimeter) vreten en de groei nog verder terug loopt. Gezien de weersvoorspelling kan, daar waar het toegestaan is, op tijd starten met beregenen uitkomst bieden. Nu de snijmais op veel plaatsen begint te bloeien heeft de mais echter de voorkeur boven het gras. Je leest er meer over in de maismonitor.

Andere ruwvoer+ nieuws artikelen