Bio grasmonitor: hoger vetgehalte in de melk

30 June 2022

Biologisch weidegras bevat nu gemiddeld 910 VEM per kg drogestof, 150 gram ruw eiwit en145 gram suikers per kg drogestof. Vooral het eiwitgehalte is gestegen, terwijl het suikergehalte is gedaald. Dankzij de regen is de grasgroei afgelopen week gestegen naar gemiddeld 55 kg drogestof per hectare per dag.

Matige verteerbaarheid van celwanden zorgt voor stijging vetgehalte

De verandering van voederwaarde is ook terug te zien in de resultaten bij het melkvee. Op veel bedrijven stijgt zowel het vet- als het ureumgehalte in de melk. De stijging van het vetgehalte komt door een daling van de verteerbaarheid van de celwanden. Daardoor wordt er meer azijnzuur gevormd in de pens. Azijnzuur is een bouwsteen voor het melkvetgehalte, vandaar de vetstijging. Door het hogere eiwitgehalte in het gras in combinatie met het lagere suikergehalte wordt het eiwit minder goed benut. Door pensenergierijke producten bij te voeren kun je de benutting verhogen.

Andere ruwvoer+ nieuws artikelen