24-06| Maaimonitor: grasgroei lager en eerste kuiluitslagen binnen

24 June 2022

Grasgroei maaisnede lager dan vorig jaar

Vorige week is de grasgroei op de maaipercelen licht gedaald naar gemiddeld 100 kg ds per ha per dag. Daarmee kwam de groei uit op zo’n 700 kg ds /ha in de afgelopen week. 
Daarmee komt de grasgroei bijna 220 kg ds/ha/week lager uit dan vorig jaar.  

Eerste kuiluitslagen bekend: goede voederwaarde, grote spreiding in ruw eiwit

Momenteel zijn de uitslagen van de eerste 250 graskuilen bekend. Daaruit blijkt dat de kuilkwaliteit aanzienlijk hoger is dan vorig jaar. Het gemiddelde van de uitslagen ligt momenteel op 448 g droge stof met 970 VEM, 165 g ruw eiwit en 165 g RE-totaal.

De spreiding in ruw eiwit en suiker is echter groot. Veel eerste snede kuilen bevatten weinig ruw eiwit omdat op moment van maaien het suikergehalte hoog was in het gras. Ook na inkuilen zijn er veel kuilen die zeer suikerrijk zijn. De verwachting is dat ook de tweede snede kuilen niet hoog zitten in ruw eiwit. Vooral in rantsoenen met snijmais is het wenselijk om iets meer ruw eiwit in de kuil te hebben om de aankoop van eiwit te beperken. 

Meer lezen? Meld je nu hier aan voor de nieuwsbrief en ontvang de volledige en uitgebreide maaimonitor in je mailbox!

Andere ruwvoer+ nieuws artikelen