24-06| Grasmonitor: voederwaarde stabiel, suiker hoog

24 June 2022

De voederwaarde van het weidegras was afgelopen week gemiddeld 985 VEM, 190 g ruw eiwit en 160 g suikers. Dit is normaal voor de tijd van het jaar, met uitzondering van het suikergehalte. Het suikergehalte was afgelopen week hoog met uitschieters naar bijna 200 g suikers per kg ds. Dat is hoog voor de tijd van het jaar. Het hoge suikergehalte heeft in combinatie met het normale eiwitgehalte in het gras effect op het ureumgehalte in de melk. Dit is over het algemeen laag, wat gunstig is. Een laag ureumgehalte geeft bij een goede melkproductie aan het eiwit uit totale rantsoen goed benut wordt.

Grasgroei weidesnede daalt

Afgelopen week is de grasgroei gedaald naar 46 kg ds per ha per dag. Daarmee daalt het dagelijkse ds-aanbod voor het melkvee en zal dit gecompenseerd moeten worden met iets meer bijvoeding op stal.        

Andere ruwvoer+ nieuws artikelen