24-06| Bio Grasmonitor: voederwaarde wisselend, groei daalt

24 June 2022

Het weidegras bevat momenteel gemiddeld 960 VEM/kg ds, 135 g ruw eiwit en 200  g suikers per kg ds. Vooral het suikergehalte is de afgelopen week gestegen, terwijl het ruw eiwit gedaald is. Tussen de verschillende bedrijven zitten echter behoorlijk verschillen in voederwaarde. Vooral in het noorden van het land is het ruw eiwitgehalte erg laag en het suikergehalte hoog. Het ruw eiwit in het gras varieert van 100 tot 160 g ruw eiwit/kg ds en het suikergehalte van 165 tot 265 g. Kortom grote verschillen die ook terug te zien zijn in de resultaten bij de melkkoeien. Op verschillende bedrijven staat de melkproductie onder druk en vrijwel overal daalt het ureumgehalte in de melk als gevolg van het hogere suikergehalte in het gras. 

Grasgroei Daalt

De grasgroei is afgelopen week op de biologische bedrijven gedaald naar gemiddeld 33 kg ds per ha per dag. 

Andere ruwvoer+ nieuws artikelen