Let op: Maisstengelboorder

23 June 2022

De maïsstengelboorder is de rups van de grasmotvlinder (Ostrinia nubilalis). De grasmot vliegt tussen eind juni en begin juli en legt tot wel 400 eitjes aan de onderkant middelste maisbladeren. Na ca. 10-14 dgn. komen larven uit en vreten zich door de maisplant. De maïsstengelboorder vreet zich in de stengel en de kolfstelen. Hierdoor stopt het transport van voedingsstoffen naar onder andere de kolf. Daardoor daalt de voederwaardeopbrengst flink. Ook kan door de vraatschade de stengel gemakkelijk omknikken met legering als gevolg.  De schade in een aangetast perceel kan in korrelmais oplopen tot wel 50 procent en in snijmais tot 25 procent. 

Maïs die aangetast is door de maïsstengelboorder bevat over het algemeen een hoger gehalte aan mycotoxinen. Daar waar de maïsstengelboorder de maïsplant heeft aangetast kunnen schimmels gemakkelijk schimmels ontstaan. Uit onderzoek in Duitsland bleek dat bij een aantasting van ca. 15% van de maïsplanten met maïsstengelboorder het gehalte aan mycotoxinen zo hoog was dat de maïs niet meer als veevoer kon worden gebruikt. Het is daarom verstandig om zwaar aangetaste maïs te laten onderzoeken op mycotoxinen.

Het beste moment om de maïsstengelboorder te bestrijden is net voor de bloei van het maïsgewas. 

Andere ruwvoer+ nieuws artikelen