11-06| Bio Grasmonitor: lage grasgroei

De voederwaarde van biologisch gras komt afgelopen week uit op gemiddeld 935 VEM per kg drogestof, 150 gram ruw eiwit en 125 gram suikers per kg drogestof. De voederwaarde (VEM) is gedaald door meer celwanden in het gras. Zeker nu het gras begint te schieten daalt de verteerbaarheid. Door er voor te zorgen dat er regelmatig etgroen beschikbaar is op het weideplatform voorkom je grote schommelingen in voederwaarde. Dat zorgt voor meer melk uit ruwvoer. Als de koeien op etgroen lopen is de melkproductie goed en het ureumgehalte tussen de 15 en 20. Bij koeien die weiden in doorgeschoten gras is het ureumgehalte in de melk laag en valt de melkproductie tegen.

verwachting: Grasgroei neemt toe

De grasgroei lag afgelopen week op gemiddeld 43 kg drogestof per hectare per dag. Door de lagere grasgroei kan het zijn dat er minder gras voor de koe beschikbaar komt. Gezien de regen van afgelopen week en de weersvoorspelling is de verwachting dat de grasgroei komende week toeneemt.

Andere ruwvoer+ nieuws artikelen