Beheersgras; hooien of inkuilen?

Vanaf 15 juni mag je veel natuur- en beheersland met uitgestelde maaidatum weer maaien. Kijk kritisch naar het drogestofgehalte bij inkuilen of overweeg om er hooi van te maken.

Inkuilen: natter inkuilen voor voorvertering

Het beheersgras staat overal in bloei. Dat betekent dat de verteerbaarheid en daarmee de voederwaarde laag is. Het grove, stengelige product met een lage voederwaarde kun je goed inzetten voor pinken en droge koeien. Over het algemeen is de voersnelheid van dit product laag, waardoor het voor de hand ligt om het in balen te laten persen. Let er daarbij op dat het niet te droog wordt. De smakelijkheid van droge structuurrijke kuilen valt over het algemeen tegen. Het advies is om lang en oud gras natter, op zo’n 35% drogestof in te kuilen, waardoor er voorvertering plaatsvindt tijdens het inkuilproces. Dat betekent, afhankelijk van het weer, dat je de tweede dag inkuilt omdat het gras anders te droog is.  

Hooien: weer bepaalt of het een optie is

Om smaakproblemen te voorkomen kun je ook overwegen om er hooi van te maken. Gezond voer dat uitermate geschikt is voor droge koeien, een koe met pensproblemen of jongvee. Ook als structuurbron kan het een prima aanvulling zijn. Kortom: ook hooien is het overwegen waard. De weersvoorspelling bepaalt of dat mogelijk is.

Andere ruwvoer+ nieuws artikelen