09-06| Maismonitor: 2 centimeter groei per dag

Door de hogere temperatuur van de afgelopen week is de lengtegroei van mais toegenomen naar bijna 2 centimeter per dag. Niet alleen de snijmais groeit momenteel, ook het onkruid groeit flink, zoals je in de foto van Schellinkhout kunt zien. Dat betekent dat onkruidbestrijding op korte termijn nodig is om te voorkomen dat snijmais moet concurreren met onkruid.

Vraatschade door ritnaalden

Wij krijgen meldingen over het wegvallen van maisplanten door ritnaaldenschade. Ritnaalden of koperwormen zijn larven van de kniptor. De larven zijn donkergeel, hard en tot 2 centimeter lang. Schade door ritnaalden treedt voornamelijk op in de eerste drie teeltjaren na het scheuren van grasland en dan met name in het tweede jaar. De larven boren zich in de stengelvoet en de wortels. Vooral bij jonge planten kan de schade zo groot zijn dat de plant in groei achterblijft of zelfs afsterft. Na het vijfblad-stadium neemt de schade door ritnaalden af. Alleen bij grote uitval is overzaaien of bijzaaien zinvol. De standdichtheid, waarbij de voordelen van bijzaaien opwegen tegen de zaaizaad en loonwerkkosten, zit op 55.000 planten per hectare. Als je gaat bijzaaien, zaai dan 10 centimeter naast de oude rij. Een nieuw zaaibed maken is niet nodig. Neem voor een advies op maat gerust contact op met je eigen Agrifirm adviseur.

Bekijk de ontwikkeling van snijmais in Schellinkhout (NH)

Andere ruwvoer+ nieuws artikelen