03-06| Bio grasmonitor: daling voederwaarde weidegras

3 June 2022

De voederwaarde van het gras komt afgelopen week uit op gemiddeld 960 VEM/kg ds, 160 g ruw eiwit en 140 g suikers per kg ds. De voederwaarde (VEM) is gedaald als gevolg van een toename van de celwanden in het gras. Zeker in deze tijd van het jaar wanneer het gras begint te schieten daalt de verteerbaarheid. Door er voor te zorgen dat er regelmatig etgroen beschikbaar is op het weideplatform voorkom je grote schommelingen in voederwaarde. Dat zorgt voor meer melk uit ruwvoer

Op de bedrijven waar er ondertussen overgeschakeld is naar een nieuwe weide zien we de melkproductie toenemen en het ureumgehalte stijgen. Op de bedrijven die nog op het oude weideplatform lopen daalt de melkproductie licht. Ureum waarden variëren momenteel van 8 tot 20 

Verwachting voederwaarde

Met de verwachting dat meer veehoudes gaan omschakelen naar een nieuwe weide zal de voederwaarde van het gras gaan toenemen. 

VEM:                          licht stijgend

Ruw eiwit:                   licht stijgend

Suikergehalte:            gelijk

Andere ruwvoer+ nieuws artikelen