26-05| Grasmonitor: lage verteerbaarheid

Door de regen van afgelopen tijd is het acute vochttekort op veel plaatsen verdwenen. Dit is echter lang niet op alle plaatsen zo. Uit de neerslagkaart blijkt dat Zuid-Nederland nog steeds met een vochttekort kampt. Hopelijk valt daar de komende week voldoende water om dit tekort op te heffen. 

lagere verteerbaarheid van vers gras

De afgelopen weken daalde de VEM door de lagere verteerbaarheid van de celwanden. Afgelopen week zette zich dat versterkt door, waardoor de voederwaarde van het verse gras uitkwam op gemiddeld slecht 985 VEM. Dat is laag voor de tijd van het jaar. Dit komt doordat een gedeelte van het gras in de aar begint te schieten. Het ruw eiwitgehalte is vrijwel gelijk gebleven, terwijl het suikergehalte flink is gedaald. Daarmee verandert de energie-eiwit verhouding in het gras, wat direct het ureumgehalte in de melk beïnvloedt. Op veel bedrijven zien we het ureumgehalte dan ook stijgen.

Verwachting: groei en voederwaarde blijft gelijk

Afgelopen week is de grasgroei vrijwel gelijk gebleven en kwam uit op 65 kg drogestof per hectare per dag. Daarmee is de grasgroei gestabiliseerd. De verwachting is dat de grasgroei de komende week nauwelijks toeneemt. Gezien de weersomstandigheden zal ook de voederwaarde weinig veranderen. Dat betekent dat je goed moet kijken naar de resultaten in de tank van afgelopen week en daarop kunt bijsturen. De verwachting is:

  • VEM:               gelijk
  • Ruw eiwit:       licht stijgend
  • Suiker:            licht dalend

Andere ruwvoer+ nieuws artikelen