Beter ruwvoer, minder krachtvoer

Vandaag waren deelnemers van de Brabantse Biodiversiteitsmonitor en Agrifirm klanten uit Brabant op bezoek bij melkveehouderij De Annahoeve voor de kennissessie ‘Beter ruwvoer, minder krachtvoer’. Tijdens deze informatieve middag op het innovatieve bedrijf van Paul en Ingrid Hazenberg, werden verschillende workshops gegeven door de ruwvoerspecialisten van Agrifirm en Exlan Advies adviseurs. 

Workshop kruidenrijk grasland 

De teelt van kruidenrijk gras is in opkomst. Grasland met kruiden heeft namelijk veel voordelen. De kruiden vergroten niet alleen de biodiversiteit. Ook verbeteren ze de voederwaarde van het ruwvoer en zorgen ze voor een betere weerbaarheid van het gras tegen droogte. Onze ruwvoer specialisten gave de deelnemers advies over het toepassen van kruidenrijk grasland en de voor- en nadelen hiervan. 

Toepassen rendementsmonitor 

Tijdens de workshop van Exlan Advies werd de rendementsmonitor in de praktijk getoetst. Want wat kost het om ruwvoer te telen en hoe efficiënt zet je ruwvoer om in melkproductie? Hoe haal je meer rendement uit de kringloop op jouw bedrijf? De Rendementsmonitor van Exlan Advies berekent het bedrijfsspecifieke saldo wat je met de kringloop op jouw bedrijf realiseert. 

Ruwvoer+ 

Tijdens de workshop ‘Eiwit van eigen land, Ruwvoerkwaliteit’ werd door de ruwvoerspecialisten van Agrifirm meer uitgelegd over het telen van alternatief eiwit via bijvoorbeeld veldbonen of klaver. Daarnaast legden ze uit hoe een rantsoen wordt samengesteld en vertelden ze hoe je zelf een ruwvoerplan kan maken. Ook werd Ruwvoer+, onze nieuwe academie voor melkveehouders, onder de aandacht gebracht. Ruwvoer+ helpt melkveehouders om te plussen bij alle aspecten van de ruwvoervoorziening.  

Brabantse Biodiversiteitsmonitor Melkveehouderij 

Coöperatie Agrifirm draagt met een projectenportefeuille bij aan een beter verdienmodel voor Agrifirm-leden. Biodiversiteit kan hier onderdeel van uitmaken. Daarom organiseert coöperatie Agrifirm, binnen het programma de Brabantse Biodiversiteitsmonitor (BBM), in 2022 kennissessies voor de aangesloten boeren en Agrifirm-leden. Deze kennissessies gaan in op huidige uitdagingen op het boerenerf waar boeren vragen over hebben. Lees hier meer over de Brabantse Biodiversiteitsmonitor. 

Andere ruwvoer+ nieuws artikelen