Zaaidiepte snijmaïs, houd rekening met droogte

5 May 2022

Maiszaad zaaien we liefst op een diepte van tussen 5 en 7 cm. Dit betekent dat op de gekozen diepte de scheiding moet zijn tussen vast en vochtig onder en losser en dus droger en warmer boven. Ondiep zaaien op 5 cm doen we bij vroege zaai en voldoende vocht in de bodem. Door de dunne toplaag is de temperatuur van de bodem bij het zaad eerder hoger en staat de plant sneller boven. 

Diep zaaien op 7 cm doen we bij drogere omstandigheden. Ook wanneer vraat door vogels of knaagdieren wordt verwacht is dieper zaaien veiliger. In dat geval kun je ook streven naar een wat vastere bovenlaag zodat de zaden minder gemakkelijk opgegraven worden en de jonge planten steviger verankerd zijn. 

TIP: Bekijk de video met praktische tips en adviezen in onze kennisbank!

Andere ruwvoer+ nieuws artikelen